doel

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

De instelling van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is gemotiveerd door de alsmaar afkalvende ruimte voor kunstkritiek in de algemene media. Met deze prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise op dit gebied. Dit is van belang om het potentieel van de beeldende kunst voor de samenleving te verduidelijken en te benutten. Met de prijs willen de initiatiefnemers dit pleidooi voor goede kunstkritiek en -journalistiek in de Nederlandse en Vlaamse pers kracht bijzetten. In de woorden van de juryvoorzitter van de eerste editie van de prijs:

“De kunstcriticus heeft een te belangrijke rol te spelen, hij kan de brug zijn tussen kunstwerk en toeschouwer, de kunst ontsluiten voor de rest van de wereld. Hij kan opvoeden, enthousiasmeren, verbazen. Kunst in een wereld die ophoudt te denken en kijken is louter nog decor. Een beeldentuin waarin de mens zich gedachteloos rondwentelt.” - Oscar van den Boogaard, in het juryrapport van 2008.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek deelt een gemeenschappelijk doel met de bestaande prijzen die het belang van de kunstkritiek accentueren en uitgereikt worden aan schrijvers die al in substantiële mate erkenning genieten. Een prijs die specifiek bedoeld is om jong talent op het gebied van de beeldende kunstkritiek te stimuleren ontbreekt echter. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek onderscheidt zich van andere prijzen door zich specifiek te richten op jonge schrijvers (tot 35 jaar); het substantiële prijzengeld dat de jonge laureaten in staat stelt zich voor een langere tijd te focussen op de ontwikkeling van hun schrijfpraktijk en de specifieke keuze zich te liëren aan mediapartners uit de algemene pers.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
De Appel
Witte de With Center for Contemporary Art
Stedelijk Museum Amsterdam
Van Abbemuseum
M Leuven
Vlaams Cultuurhuis
De Brakke Grond
Mu.ZEE
Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

In samenwerking met mediapartners
de Groene Amsterdammer
Het Parool
Metropolis M
KNACK
HART
Rekto:Verso
Tubelight
en partners
Domein voor Kunstkritiek
De Nieuwe Garde
AICA Nederland
Prix de Rome

nieuws

PJKK 2020 van start
25.05.2020
Met een artikel van Pascal Gielen over cultuur ten tijde van de coronacrisis op de website van de Groene en KNACK gaat deze maand PJKK 2020 van start.
PJKK verwelkomt nieuwe partners
15.04.2020
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur sluiten zich aan bij PJKK.
Winnend essay Noortje de Leij in De Groene Amsterdammer
11.01.2019
Publicatie door De Groene Amsterdammer van het Essay ‘Sigarettenpeuk op doek’, waarmee Noortje de Leij de hoofdprijs won.
over de Prijs
doel