doel

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlands taalgebied die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

De instelling van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is gemotiveerd door de alsmaar afkalvende ruimte voor kunstkritiek in de algemene media. Met deze prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise op dit gebied. Dit is van belang om het potentieel van de beeldende kunst voor de samenleving te verduidelijken en te benutten. Met de prijs willen de initiatiefnemers dit pleidooi voor goede kunstkritiek en -journalistiek in de Nederlandse en Vlaamse pers kracht bijzetten. In de woorden van de juryvoorzitter van de eerste editie van de prijs:

“De kunstcriticus heeft een te belangrijke rol te spelen, hij kan de brug zijn tussen kunstwerk en toeschouwer, de kunst ontsluiten voor de rest van de wereld. Hij kan opvoeden, enthousiasmeren, verbazen. Kunst in een wereld die ophoudt te denken en kijken is louter nog decor. Een beeldentuin waarin de mens zich gedachteloos rondwentelt.” - Oscar van den Boogaard, in het juryrapport van 2008.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek deelt een gemeenschappelijk doel met de bestaande prijzen die het belang van de kunstkritiek accentueren en uitgereikt worden aan schrijvers die al in substantiële mate erkenning genieten. Een prijs die specifiek bedoeld is om jong talent op het gebied van de beeldende kunstkritiek te stimuleren ontbreekt echter. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek onderscheidt zich van andere prijzen door zich specifiek te richten op jonge schrijvers (tot 35 jaar); het substantiële prijzengeld dat de jonge laureaten in staat stelt zich voor een langere tijd te focussen op de ontwikkeling van hun schrijfpraktijk en de specifieke keuze zich te liëren aan mediapartners uit de algemene pers.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
De Appel 

Witte de With Center for Contemporary Art
Stedelijk Museum Amsterdam
M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Van Abbemuseum
Cobra Museum
Netwerk Aalst
M – Museum Leuven

nieuws

Interview Laurie Cluitmans
24.08.2018
Terugblik met de hoofdprijs- winnaar van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 in de categorie Essay
Terugblik Brenda Tempelaar
09.07.2018
Interview met de hoofdprijs winnaar van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 in de categorie Recensie
PJKK 2018 van start
30.05.2018
Met een interview door Mirthe Berentsen in gesprek met Kasper Bosmans en Wendelien van Oldenborgh gaat deze maand de PJKK 2018 van start
over de Prijs
doel