categorieën
en prijzen

Deelname aan de Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2022 is mogelijk in de categorieën Essay, Recensie en Innovatieve kunstkritische praktijken.

De hoofdprijs van de categorieën Essay en Recensie bedraagt een geldprijs van 3.000 euro. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wil jonge kunstcritici de mogelijkheid bieden hun talenten verder te ontwikkelen en een professionele carrière op te bouwen. Daarom krijgen winnaars ook deze editie een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden in het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. 

Naast deze hoofdprijzen worden onder de genomineerden in de categorie Essay en Recensie verschillende extra prijzen uitgereikt en (publicatie)mogelijkheden aangeboden, waaronder:

De winnaar in de categorie Innovatieve kunstkritische praktijken krijgt een aanmoedigingsprijs van 1.500 euro. 

Inzendingseisen en criteria

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiekis bedoeld voor talent onder de 35 jaar.
De initiatiefnemers roepen op tot bijdragen die getuigen van het vermogen om op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen. Deelnemers kunnen inzenden in de categorieën Essay, Recensie en Innovatieve kunstkrtitische praktijken.

Inzendingen worden beoordeeld op stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst.
De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hecht belang aan diversiteit in de breedste betekenis. Beoordeling en selectie van de prijs gebeurt op basis van geanonimiseerde teksten.

Het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen kan hier worden gedownload.

 

 

nieuws

Publicatie 2022
19.12.2022
Online publicatie de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
Winnaars de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
15.12.2022
De hoofdprijswinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 zijn bekendgemaakt.
Uitreiking de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
05.12.2022
Op 15 december worden de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 bekendgemaakt bij M Leuven.
oproep
categorieën
en prijzen