achtergrond

De tweejaarlijkse Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in mei 2008 gezamenlijk gelanceerd door De Appel, Mondriaan Fonds (voorheen Fonds BKVB) en Witte de With Center for Contemporary Art. Inmiddels hebben M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M - Museum Leuven zich bij de prijs aangesloten.

In 2012 lag de nadruk van de prijs al op de verhoudingen tussen kunstkritiek en de ‘blogosphere’. Digitale platforms bieden oneindig veel mogelijkheden die de teksten toegankelijker kunnen maken, maar tegelijkertijd ook makkelijk meer verdieping kunnen geven aan hen die hiernaar zoeken. Het is met het oog op deze vernieuwingen dat ook de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek veranderde en de categorie internetkritiek in het leven geroepen werd. Tijdens het symposium ‘I am for an art criticism that…’ bij het Stedelijk Museum Amsterdam en Witte de With Center for Contemporary Art georganiseerd ter gelegenheid van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werden critici uit heel de wereld – waaronder Nederland, de Verenigde Staten, China en Turkije – samengebracht.

Met de vierde editie in 2014 wilden de organisatoren een stapje verdergaan en de nieuwe vormen van kunstkritiek nader onderzoeken met speciale aandacht voor videokritiek, en met de vijfde editie in 2016 zal naast de recensie en het essay als vaste categorieën opnieuw aandacht worden gegeven aan innovatieve vormen van het bedrijven van kunstkritiek.

In de lente van 2018 zal de oproep voor inzendingen voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 openbaar worden gemaakt.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
De Appel 

Witte de With Center for Contemporary Art
Stedelijk Museum Amsterdam
M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Van Abbemuseum
Cobra Museum
Netwerk Aalst
M – Museum Leuven

nieuws

Interview Laurie Cluitmans
24.08.2018
Terugblik met de hoofdprijs- winnaar van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 in de categorie Essay
Terugblik Brenda Tempelaar
09.07.2018
Interview met de hoofdprijs winnaar van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 in de categorie Recensie
PJKK 2018 van start
30.05.2018
Met een interview door Mirthe Berentsen in gesprek met Kasper Bosmans en Wendelien van Oldenborgh gaat deze maand de PJKK 2018 van start
over de Prijs
achtergrond