achtergrond

De tweejaarlijkse Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in mei 2008 gezamenlijk gelanceerd door De Appel, Mondriaan Fonds (voorheen Fonds BKVB) en Witte de With Center for Contemporary Art. Inmiddels hebben M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M - Museum Leuven zich bij de prijs aangesloten.

In 2012 lag de nadruk van de prijs al op de verhoudingen tussen kunstkritiek en de ‘blogosphere’. Digitale platforms bieden oneindig veel mogelijkheden die de teksten toegankelijker kunnen maken, maar tegelijkertijd ook makkelijk meer verdieping kunnen geven aan hen die hiernaar zoeken. Het is met het oog op deze vernieuwingen dat ook de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek veranderde en de categorie internetkritiek in het leven geroepen werd. Tijdens het symposium ‘I am for an art criticism that…’ bij het Stedelijk Museum Amsterdam en Witte de With Center for Contemporary Art georganiseerd ter gelegenheid van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werden critici uit heel de wereld – waaronder Nederland, de Verenigde Staten, China en Turkije – samengebracht.

Met de vierde editie in 2014 wilden de organisatoren een stapje verdergaan en de nieuwe vormen van kunstkritiek nader onderzoeken met speciale aandacht voor videokritiek, en met de vijfde editie in 2016 zal naast de recensie en het essay als vaste categorieën opnieuw aandacht worden gegeven aan innovatieve vormen van het bedrijven van kunstkritiek.

In de lente van 2018 zal de oproep voor inzendingen voor De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 openbaar worden gemaakt.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
De Appel 

Witte de With Center for Contemporary Art
Stedelijk Museum Amsterdam
M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Van Abbemuseum
Cobra Museum
Netwerk Aalst
M – Museum Leuven

In samenwerking met mediapartners
de Groene Amsterdammer
Het Parool
Metropolis M
KNACK
H ART
Rekto:Verso
Tubelight
en partners
Domein voor Kunstkritiek
De Nieuwe Garde
AICA Nederland
Prix de Rome

nieuws

Winnend essay Noortje de Leij in De Groene Amsterdammer
11.01.2019
Publicatie door De Groene Amsterdammer van het Essay 'Sigarettenpeuk op doek', waarmee Noortje de Leij de hoofdprijs won.
Winnaars PJKK2018
14.12.2018
Trots presenteren wij de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018
Genomineerden PJKK 2018 bekend
08.11.2018
Verheugd maken we de genomineerden bekend voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018
over de Prijs
achtergrond