achtergrond

De tweejaarlijkse de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in mei 2008 gezamenlijk gelanceerd door de Appel Amsterdam, Mondriaan Fonds en Kunstinstituut Melly. Inmiddels hebben het Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.Zee en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur zich ook bij de prijs aangesloten.

In 2012 lag de nadruk van de prijs al op de verhoudingen tussen kunstkritiek en de ‘blogosphere’. Digitale platforms bieden oneindig veel mogelijkheden die de teksten toegankelijker kunnen maken, maar tegelijkertijd ook makkelijk meer verdieping kunnen geven aan hen die hiernaar zoeken. Het is met het oog op deze vernieuwingen dat ook de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek veranderde en de categorie internetkritiek in het leven geroepen werd. Tijdens het symposium ‘I am for an art criticism that…’ bij het Stedelijk Museum Amsterdam en Witte de With Center for Contemporary Art georganiseerd ter gelegenheid van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werden critici uit heel de wereld – waaronder Nederland, de Verenigde Staten, China en Turkije – samengebracht.

Met de vierde editie in 2014 wilden de organisatoren een stapje verdergaan en de nieuwe vormen van kunstkritiek nader onderzoeken met speciale aandacht voor videokritiek, en met zowel vijfde als zesde editie in 2016 en 2018 werden naast de vaste categorieën recensie en essay aandacht gegeven aan innovatieve vormen van het bedrijven van kunstkritiek. En ook in 2022 wordt tijdens de achtste editie een categorie gewijd aan innovatieve kunstkritische praktijken.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
de Appel Amsterdam

Kunstinstituut Melly
Stedelijk Museum Amsterdam
Van Abbemuseum
M Leuven
Vlaams Cultuurhuis
de Brakke Grond
Mu.ZEE
Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

In samenwerking met mediapartners
de Groene Amsterdammer
Het Parool
Metropolis M
KNACK
HART
rekto:verso
Tubelight
Apache
Stedelijk Studies
en partners
Domein voor Kunstkritiek
De Nieuwe Garde
AICA Nederland
Prix de Rome
Institute of Network Cultures

nieuws

Publicatie 2022
19.12.2022
Online publicatie de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
Winnaars de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
15.12.2022
De hoofdprijswinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 zijn bekendgemaakt.
Uitreiking de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
05.12.2022
Op 15 december worden de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 bekendgemaakt bij M Leuven.
over de Prijs
achtergrond