achtergrond

De tweejaarlijkse Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werd in mei 2008 gezamenlijk gelanceerd door de Appel arts centre, Mondriaan Fonds (voorheen Fonds BKVB) en Witte de With Center for Contemporary Art (in de loop der jaren zijn hier het M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Stedelijk Museum Amsterdam, STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid en Van Abbemuseum bijgekomen).

In 2012 lag de nadruk van de prijs al op de verhoudingen tussen kunstkritiek en de ‘blogosphere’. Digitale platforms bieden oneindig veel mogelijkheden die de teksten toegankelijker kunnen maken, maar tegelijkertijd ook makkelijk meer verdieping kunnen geven aan hen die hiernaar zoeken. Het is met het oog op deze vernieuwingen dat ook de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek veranderde en de categorie internetkritiek in het leven geroepen werd. Tijdens het symposium ‘I am for an art criticism that…’ bij het Stedelijk Museum Amsterdam en Witte de With Center for Contemporary Art georganiseerd ter gelegenheid van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek werden critici uit heel de wereld – waaronder Nederland, de Verenigde Staten, China en Turkije – samengebracht.

Met de vierde editie in 2014 wilden de organisatoren een stapje verdergaan en de nieuwe vormen van kunstkritiek nader onderzoeken met speciale aandacht voor videokritiek, en met de vijfde editie in 2016 zal naast de recensie en het essay als vaste categorieën opnieuw aandacht worden gegeven aan innovatieve vormen van het bedrijven van kunstkritiek.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
de Appel arts centre

Witte de With Center for Contemporary Art
in samenwerking met
Stedelijk Museum Amsterdam
STUK – Huis voor Dans, Beeld en Geluid
M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Van Abbemuseum

nieuws

Winnend essay Laurie Cluitmans in De Groene Amsterdammer
13.01.2017
Publicatie door De Groene Amsterdammer van het essay 'De mogelijkheid van een tuin', waarmee Laurie Cluitmans de hoofdprijs won.
Winnaars PJKK 2016
16.12.2016
Trots presenteren wij de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016
Uitreiking PJKK2016
01.12.2016
Op 16 december worden de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 bekend gemaakt bij het M HKA, Antwerpen
over de Prijs
achtergrond