doel

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied die schrijft over hedendaagse beeldende kunst.

De instelling van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is gemotiveerd door de alsmaar afkalvende ruimte voor kunstkritiek in de algemene media. Met deze prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise op dit gebied. Dit is van belang om het potentieel van de beeldende kunst voor de samenleving te verduidelijken en te benutten. Met de prijs willen de initiatiefnemers dit pleidooi voor goede kunstkritiek en -journalistiek in de Nederlandse en Vlaamse pers kracht bijzetten. In de woorden van de juryvoorzitter van de eerste editie van de prijs:

“De kunstcriticus heeft een te belangrijke rol te spelen, hij kan de brug zijn tussen kunstwerk en toeschouwer, de kunst ontsluiten voor de rest van de wereld. Hij kan opvoeden, enthousiasmeren, verbazen. Kunst in een wereld die ophoudt te denken en kijken is louter nog decor. Een beeldentuin waarin de mens zich gedachteloos rondwentelt.”
– Oscar van den Boogaard, in het juryrapport van 2008.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek deelt een gemeenschappelijk doel met de bestaande prijzen die het belang van de kunstkritiek accentueren en uitgereikt worden aan schrijvers die al in substantiële mate erkenning genieten. Een prijs die specifiek bedoeld is om jong talent op het gebied van de beeldende kunstkritiek te stimuleren ontbreekt echter. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek onderscheidt zich van andere prijzen door zich specifiek te richten op jonge schrijvers (tot 35 jaar); het substantiële prijzengeld dat de jonge laureaten in staat stelt zich voor een langere tijd te focussen op de ontwikkeling van hun schrijfpraktijk en de specifieke keuze zich te liëren aan mediapartners uit de algemene pers.

initiatiefnemers

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een initiatief van
Mondriaan Fonds
de Appel Amsterdam
Kunstinstituut Melly
Stedelijk Museum
Van Abbemuseum
M Leuven
Vlaams Cultuurhuis
de Brakke Grond
Mu.ZEE
Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur

In samenwerking met mediapartners
De Groene Amsterdammer
Het Parool
Metropolis M
KNACK
HART
rekto:verso
Tubelight
Apache
Stedelijk Studies
en partners
Domein voor Kunstkritiek
De Nieuwe Garde
AICA Nederland
Institute of Network Cultures

nieuws

Genomineerden de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022
17.11.2022
Bekendmaking genomineerden de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek bekend
PJKK2022 van start
30.05.2022
de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 gaat weer van start.
Winnaars de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020
15.12.2020
De hoofdwinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 zijn bekendgemaakt.
over de Prijs
doel