oproep 2020

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de zevende editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van de Appel arts centre, Formerly known as Witte de With Center for Contemporary Art, Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op jonge schrijvers tot 35 jaar. Deelname aan de Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2020 is mogelijk in twee categorieën: Essay en Recensie. De organisatie moedigt deze editie het inzenden van essays aan waarin wordt gereflecteerd op de effecten van de coronacrisis op de culturele sector en wordt vooruitgeblikt op de toekomst daarvan, maar verwelkomt ook andere invalshoeken.

Naast een geldprijs van 3.000 euro in de categorieën Essay en Recensie krijgen de hoofdprijswinnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van bijvoorbeeld een begeleidingstraject, een publicatiemogelijkheid of een gerichte schrijfopdracht. Winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 staat onder leiding van Sarah van Binsbergen (kunstrecensent voor de Volkskrant en winnaar de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018) en bestaat verder uit Jessica Gysel (schrijver, kunstenaar en oprichter van Girls Like Us), Heleen Debeuckelaere (historicus, schrijver en freelance journalist), Moosje M. Goosen (schrijver, criticus en onderzoeker) en Koen Kleijn (medewerker De Groene Amsterdammer en bestuurslid AICA Nederland).

De prijsuitreiking vindt plaats in december 2020.

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2020.

Zie hier voor meer informatie over de categorieën en de prijzen.

Zie hier voor het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen.

nieuws

Winnaars de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020
15.12.2020
De hoofdwinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 zijn bekendgemaakt.
Uitreiking de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020
15.12.2020
Op woensdag 16 december 2020 vindt via livestream de uitreiking plaats van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020.
Genomineerden de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 bekend
16.11.2020
Verheugd maken we de genomineerden bekend voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020.
oproep
oproep 2020