oproep 2022

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de zevende editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van Mondriaan Fonds, de Appel, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op jonge schrijvers tot 35 jaar. Deelname aan de Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2022 is mogelijk in twee categorieën: Essay en Recensie. Daarnaast kunnen deelnemers inzenden voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken.

Naast een geldprijs van 3.000 euro in de categorieën Essay en Recensie krijgen de hoofdprijswinnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van bijvoorbeeld een begeleidingstraject, een publicatiemogelijkheid of een gerichte schrijfopdracht. Winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 staat onder leiding van Grâce Ndjako en bestaat verder uit Bas Blaasse, , Zeynep Kubat, Jorne Vriens en Joost de Vries.

De prijsuitreiking vindt plaats in december 2022.

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2022.

Zie hier voor meer informatie over de categorieën en de prijzen.
Zie hier voor het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen.

nieuws

PJKK2022 van start
30.05.2022
de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 gaat weer van start.
Winnaars de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020
15.12.2020
De hoofdwinnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 zijn bekendgemaakt.
Uitreiking de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020
15.12.2020
Op woensdag 16 december 2020 vindt via livestream de uitreiking plaats van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020.
oproep
oproep 2022