oproep 2018

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de zesde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. De prijs is een initiatief van De Appel Amsterdam, Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam, het Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Van Abbemuseum Eindhoven, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M - Museum Leuven. Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdiscours dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek richt zich op jonge schrijvers tot 35 jaar. Deelname aan de Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2018 is mogelijk in twee categorieën: Essay en Recensie.

Naast een geldprijs van 3.000 euro in de categorieën Essay en Recensie krijgen de hoofdprijs winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van bijvoorbeeld een begeleidingstraject, een publicatiemogelijkheid of een gerichte schrijfopdracht. Winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 staat onder voorzitterschap van Sacha Bronwasser (auteur, curator en spreker, criticus voor o.a. De Volkskrant) en bestaat verder uit Basje Boer (schrijver en freelance cultuurcriticus, o.a. De Groene Amsterdammer), Vincent van Velsen (freelance criticus en curator, o.a. bijdragend redacteur Metropolis M), Michael Van den Abeele (kunstenaar) en Christophe Van Gerrewey (redacteur De Witte Raaf, professor architectuurtheorie EPFL, winnaar Prijs voor Jonge Kunstkritiek 2008).

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 14 december 2018 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net.

Zie hier voor meer informatie over de categorieën en de prijzen.

Zie hier voor het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen.

De deadline voor inzendingen is 1 september 2018.

Inzendingseisen en criteria

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is bedoeld voor talent onder de 35 jaar. De initiatiefnemers roepen op tot bijdragen die getuigen van het vermogen om op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen. Deelnemers kunnen inzenden in de categorieën Essay en Recensie.

Inzendingen worden beoordeeld op stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hecht belang aan diversiteit in de breedste betekenis. Beoordeling en selectie van de prijs gebeurt op basis van geanonimiseerde teksten.

Het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen kan hier worden gedownload.

nieuws

Winnend essay Noortje de Leij in De Groene Amsterdammer
11.01.2019
Publicatie door De Groene Amsterdammer van het Essay 'Sigarettenpeuk op doek', waarmee Noortje de Leij de hoofdprijs won.
Winnaars PJKK2018
14.12.2018
Trots presenteren wij de winnaars van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018
Genomineerden PJKK 2018 bekend
08.11.2018
Verheugd maken we de genomineerden bekend voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018
oproep
oproep 2018